Інформація, що надається клієнту до укладення договору

1. ОСОБА, ЯКА НАДАЄ ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ

1.1 Найменування: Кредитна спілка «Лакі»

Місцезнаходження: 31101, Хмельницька обл., м. Старокостянинів, вул.Софійська, буд. 3

Контактний телефон: (097) 483-25-43, (097) 744-50-10

Офіційний веб-сайт: www.ks-laki.km.ua

Адреса електронної пошти КС: ks-laki@ukr.net

Адреса, за якою приймаються скарги споживачів фінансових послуг: 31101, Хмельницька обл., м. Старокостянинів, вул.Софійська, буд. 3.

1.2 Особи, які надають посередницькі послуги – відсутні.

1.3 Відомості про державну реєстрацію КС:

      Дата державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі: 20.04.2004

      Дата запису: 28.12.2005

      Номер запису: 1 677 120 0000 000169

      Код ЄДРПОУ 26515581

1.4 Інформація щодо включення КС до державного реєстру фінансових установ:

      Включена до ДРФУ на підставі рішення Держфінпослуг від 28.05.2004 №718.

      Реєстраційний номер: 14100160

      Серія та номер Свідоцтва: КС №206

      Дата видачі свідоцтва: 28.05.2004

1.5 Інформацію щодо наявності в КС, права на надання відповідної фінансової послуги:

ЗАЛУЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ АКТИВІВ ІЗ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМ ЩОДО НАСТУПНОГО ЇХ ПОВЕРНЕННЯ

Ліцензія Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері  ринків фінансових послуг:

Номер і дата прийняття рішення про видачу ліцензії – розпорядження №3870-Л від 16.12.2011 р.;

Номер і дата прийняття рішення про переоформлення ліцензії – розпорядження №162 від 26.01.2017 р.;

Вид господарської діяльності – ЗАЛУЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ АКТИВІВ ІЗ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМ ЩОДО НАСТУПНОГО ЇХ ПОВЕРНЕННЯ;

Статус ліцензії – Діюча, безстрокова.

НАДАННЯ КОШТІВ У ПОЗИКУ, В ТОМУ ЧИСЛІ І НА УМОВАХ ФІНАНСОВОГО КРЕДИТУ

Ліцензія Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері  ринків фінансових послуг:

Номер і дата прийняття рішення про видачу ліцензії – розпорядження №2608 від 15.06.2017 р.;

Вид господарської діяльності – НАДАННЯ КОШТІВ У ПОЗИКУ, В ТОМУ ЧИСЛІ І НА УМОВАХ ФІНАНСОВОГО КРЕДИТУ;

Статус ліцензії – Діюча, безстрокова.

1.6 Контактна інформація органу, який здійснює державне регулювання щодо діяльності КС у сфері фінансових послуг:

Національний Банк України (НБУ) місцезнаходження: Україна, 01601, місто Київ, вулиця Інститутська, будинок 9; Для листування: вул. Інститутська, 9, м. Київ, 01601; Для подання письмових звернень громадян: вул. Інститутська, 11-б, м. Київ, 01601; Телефон: 0 800 505 240; Пн-Чт 9:00 – 18:00, Пт 9:00–16:45; Громадська приймальня: вул. Інститутська, 12, кімн. 24.

1.7 Гіперпосилання на офіційну сторінку Національного Банку України, на якій розміщено Державний реєстр фінансових установ:

Державний реєстр фінансових установ


2. ФІНАНСОВА ПОСЛУГА (ЗАГАЛЬНА СУМА ЗБОРІВ, ПЛАТЕЖІВ ТА ІНШИХ ВИТРАТ, ЯКІ ПОВИНЕН СПЛАТИТИ КЛІЄНТ, ВКЛЮЧНО З ПОДАТКАМИ, АБО ЯКЩО КОНКРЕТНИЙ РОЗМІР НЕ МОЖЕ БУТИ ВИЗНАЧЕНИЙ – ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ТАКИХ ВИТРАТ):

2.1 НАДАННЯ КОШТІВ У ПОЗИКУ, В ТОМУ ЧИСЛІ І НА УМОВАХ ФІНАНСОВОГО КРЕДИТУ

В результаті отримання кредиту податки і збори за рахунок фізичної особи не сплачуються на підставі пункту 165.1.29 ст.165 ПКУ, за умови виконання умов договору. 

При наданні коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту загальна сума зборів, платежів та інших витрат, які повинен сплатити клієнт, включно з податками складатиме:

1) процентів за користування кредитом нарахованих в порядку передбаченому договором;

2) розмір наданого кредиту вказаного у договорі.

3) інші витрати на додаткові та супутні послуги, які підлягають сплаті на користь третіх осіб згідно з вимогами законодавства України відповідно до тарифів що визначаються в порядку передбаченому такими третіми особами на підставі договорів із позичальником або законодавства (страхові та податкові платежі, військовий збір, збори на обов’язкове державне пенсійне страхування , біржові збори, платежі за послуги державних реєстраторів, платежі за послуги нотаріусів, платежі оцінювачам, платежі за надання банківських послуг, платежі за послуги інших осіб;

У разі порушень умов договору позичальник сплачує неустойку в порядку передбаченому кредитним договором.

У разі відсутності у кредитодавця інформації про вартість певної додаткової чи супутньої послуги, що надаватиметься споживачу третьою особою та є обов’язковою для отримання кредиту, орієнтовна вартість такої послуги визначається за аналогічними, вже укладеними кредитодавцем договорами про споживчий кредит за попередні три місяці, або у разі відсутності таких договорів за середньою вартістю такої послуги, визначеною кредитодавцем за результатами аналізу вартості послуг, що пропонуються щонайменше трьома постачальниками на ринку таких послуг

2.2 ЗАЛУЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ АКТИВІВ ІЗ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМ ЩОДО НАСТУПНОГО ЇХ ПОВЕРНЕННЯ

В результаті залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок (далі – вклад(внесок) податки і збори за рахунок фізичної особи не сплачуються на підставі пункту 165.1.29 ст.165 ПКУ.

При отримані фізичною особою процентів від КС за договором про залучення внеску (вкладу) на депозитний рахунок у кредитній спілці:

1) такий дохід оподатковуються за ставкою 18 %, відповідно до п.170.4 ст.170 ПКУ. Кредитна спілка, як податковий агент у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачує загальну суму податку, нарахованого за ставкою, визначеною п.167.1 ст.167 ПК, тобто 18%, із загальної суми процентів, нарахованих за податковий місяць на суму вкладу членів кредитної спілки.

2) з такого доходу стягується військовий збір у розмірі 1,5 відсотків відповідно до пп1.2.п.16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Нарахування, утримання та сплата збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст.168 ПК.

У разі перерахування вкладником внеску (вкладу) на депозитний рахунок на банківський рахунок кредитної спілки, може сплачуватись на користь банку комісія за розрахунково-касове обслуговування банку, у якому відкритий рахунок КС згідно тарифів, що визначаються в порядку передбаченому законодавством та правилами надання послуг розміщеними на вебсайті банку. 

Інші збори,платежі та інші витрати, які повинен сплатити клієнт відсутні


3. ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

3.1 НАДАННЯ КОШТІВ У ПОЗИКУ, В ТОМУ ЧИСЛІ І НА УМОВАХ ФІНАНСОВОГО КРЕДИТУ

3.1.1 Наявність у клієнта права на відмову від договору про надання фінансових послуг. Строк, протягом якого клієнтом може бути використано право на відмову від договору, а також інші умови використання права на відмову від договору:

1) Права на відмову від договору про надання фінансових послуг – не споживчих кредитів не передбачене для такого виду кредиту законодавством та договором.

2) Щодо споживчих кредитів 

Позичальник має право протягом 14 календарних днів з дня укладення договору відмовитися від договору про споживчий кредит без пояснення причин, у тому числі в разі отримання ним грошових коштів.

Про намір відмовитися від договору Позичальник повідомляє Кредитодавця у письмовій формі до закінчення строку – 14 календарних днів з дня укладення договору.

Якщо Позичальник подає повідомлення не особисто, воно має бути засвідчене нотаріально або подане і підписане представником за наявності довіреності на вчинення таких дій.

Протягом семи календарних днів з дати подання письмового повідомлення про відмову від договору Позичальник зобов’язаний повернути Кредитодавцю грошові кошти, одержані згідно з договором, та сплатити проценти за період з дня одержання коштів до дня їх повернення за ставкою, встановленою договором.

Відмова від договору є підставою для припинення договорів щодо додаткових чи супутніх послуг, що були визначені як обов’язкові для отримання кредиту, укладених Позичальником. Кредитодавець (якщо йому сплачувались платежі за договорами щодо додаткових чи супутніх послуг) зобов’язаний повернути Позичальнику кошти, сплачені ним за такі додаткові чи супутні послуги, не пізніш як протягом 14 календарних днів з дня подання письмового повідомлення про відмову від договору, якщо такі послуги не були фактично надані до дня відмови Позичальника від договору у порядку, визначеному законодавством.

Право на відмову від договору не застосовується щодо: договорів про споживчий кредит, виконання зобов’язань за якими забезпечено шляхом укладення нотаріально посвідчених договорів (правочинів); споживчих кредитів, наданих на придбання робіт (послуг), виконання яких відбулося до закінчення строку відмови від договору -14 календарних днів з дня укладення Договору.

3.1.2 Мінімальний строк дії договору (якщо застосовується):

Мінімальний строк дії договору не застосовується.

3.1.3 Наявність у клієнта права розірвати чи припинити договір, права дострокового виконання договору, а також наслідки таких дій:

Договір може бути розірвано за взаємною згодою сторін. У випадку дострокового розірвання договору Позичальник зобов’язаний сплатити Кредитодавцю всю суму несплаченого кредиту та нараховані проценти за користування кредитом, протягом трьох днів з дня розірвання Договору.

Договір припиняється:

1) за згодою сторін;

2) у випадку дострокового повернення Позичальником суми кредиту та процентів по ньому;

3) в інших випадках, передбачених договором та законодавством.

Договір про споживчий кредит:

Позичальник має право в будь-який час повністю або частково достроково повернути споживчий кредит, у тому числі шляхом збільшення суми періодичних платежів.

Якщо Позичальник скористався правом повернення кредиту шляхом збільшення суми періодичних платежів, Кредитодавець зобов’язаний здійснити відповідне коригування зобов’язань позичальника у бік їх зменшення та на вимогу Позичальника надати йому новий графік платежів. 

Позичальник у разі дострокового повернення споживчого кредиту сплачує Кредитодавцю проценти за користування кредитом та вартість усіх послуг, пов’язаних з обслуговуванням та погашенням кредиту (за наявності), за період фактичного користування кредитом.

Кредитний договір на який не поширюється дія ЗУ «Про споживче кредитування»:

Позичальник має право достроково розірвати цей Договір лише за умови дострокового повернення кредиту та сплати процентів за фактичний строк користування кредитом в день розірвання Договору.

3.1.4 Порядок внесення змін до договору: 

Будь-які пропозиції Кредитодавця про зміну умов договору, визначених частиною першою статті 12 Закону України «Про споживче кредитування» та інших істотних умов, здійснюються шляхом направлення Кредитодавцем Позичальнику повідомлення в такий спосіб, що дає змогу встановити дату відправлення повідомлення. Пропозиції про зміну істотних умов договору, надаються у наступний спосіб та строки:

Пропозиція про зміну істотних умов договору (повідомлення) надсилається іншій Стороні листом у спосіб, що дає змогу встановити дату відправлення або вручається під особистий підпис Позичальнику чи представнику Спілки із відміткою про дату відправлення та отримання.

Сторона договору зобов’язана надати письмову відповідь протягом 10 робочих днів з дня отримання листа чи вручення пропозиції під особистий підпис;

Якщо Сторона договору не погодилась із змінами або не надала відповідь у вищевказаний строк, пропозиція вважається не прийнятою;

Якщо Сторона договору погодилась із пропозицією, додатковий договір укладається за місцезнаходженням Спілки, в письмовій формі, протягом 5 днів з дня надання письмової відповіді.

3.1.5 Неможливість збільшення фіксованої процентної ставки за договором без письмової згоди споживача фінансової послуги;

Договір про споживчий кредит:

Процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором.

Фіксована процентна ставка є незмінною протягом усього строку кредитного договору. Встановлений договором розмір фіксованої процентної ставки не може бути збільшено кредитодавцем в односторонньому порядку.

Якщо у кредитному договорі встановлена змінювана процентна ставка розмір якої збільшується або зменшується в залежності від зміни індексу UIRD, з урахуванням положень договору, зміна процентної ставки здійснюється без отримання погодження чи попереднього повідомлення Позичальника Кредитодавцем та така зміна не вважається односторонньою зміною, а вважається такою, що здійснена за згодою Сторін. Жодна із Сторін не може в односторонньому порядку відмовитись від такої зміни.

Кредитний договір на який не поширюється дія ЗУ «Про споживче кредитування»:

Тип процентної ставки – фіксована, не може бути збільшена без письмової згоди Позичальника.

3.2 ЗАЛУЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ АКТИВІВ ІЗ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМ ЩОДО НАСТУПНОГО ЇХ ПОВЕРНЕННЯ

3.2.1 Наявність у клієнта права на відмову від договору про надання фінансових послуг. Строк, протягом якого клієнтом може бути використано право на відмову від договору, а також інші умови використання права на відмову від договору:

Права на відмову від договору про надання фінансових послуг – залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитний рахунок не передбачене законодавством та договором.

3.2.2 Мінімальний строк дії договору (якщо застосовується):

Мінімальний строк дії договору 1 місяць.

 3.2.3 Наявність у клієнта права розірвати чи припинити договір, права дострокового виконання договору, а також наслідки таких дій;  

ПРО ЗАЛУЧЕННЯ ВНЕСКУ (ВКЛАДУ) ЧЛЕНА КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ НА ДЕПОЗИТНИЙ РАХУНОК НА ВИМОГУ

Вкладник має право достроково в односторонньому порядку розірвати договір з дотриманням таких правил:

1) Вкладник зобов’язаний повідомити Спілку про свій намір достроково розірвати договір шляхом направлення письмового повідомлення про розірвання договору (вимоги про повернення Внеску);

2) Перерахунок процентів не здійснюється.

3) Спілка зобов’язана повернути Вкладнику всі належні йому грошові кошти відповідно до умов договору на першу вимогу;

4) Днем припинення нарахування процентів за Внеском є день повернення Спілкою Внеску;

5) Датою припинення дії договору є дата повернення Внеску.

ПРО ЗАЛУЧЕННЯ СТРОКОВОГО ВНЕСКУ (ВКЛАДУ) ЧЛЕНА КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ НА ДЕПОЗИТНИЙ РАХУНОК

Дострокове розірвання договору в односторонньому порядку з ініціативи Вкладника не передбачено.

Кредитна спілка може розглянути письмову заяву (вимогу) Вкладника про дострокове повернення йому строкового внеску (вкладу) та прийняти рішення про розірвання договору за взаємною згодою сторін.

3.2.4 Порядок внесення змін до договору:

Зміни до Договору (крім змін, пов’язаних з ініціативою Вкладника поповнення початкової суми Внеску вказаної у договорі) вносяться за взаємною згодою сторін та оформлюються шляхом підписання Сторонами додаткових договорів в наступному порядку:

1) Пропозиція про зміну істотних умов Договору (повідомлення) надсилається іншій Стороні листом у спосіб, що дає змогу встановити дату відправлення або вручається під особистий підпис Вкладнику чи представнику Спілки із відміткою про дату відправлення та отримання.

2) Сторона Договору зобов’язана надати письмову відповідь протягом 10 робочих днів з дня отримання листа чи вручення пропозиції під особистий підпис.

3) Якщо Сторона Договору не погодилась із змінами або не надала відповідь у строк передбачений п.2) пропозиція вважається не прийнятою. 

4) Якщо Сторона Договору погодилась із пропозицією, додатковий договір укладається за місцезнаходженням Спілки, в письмовій формі, протягом 5 днів з дня надання письмової відповіді.

5) Зміни до Договору вступають в дію з дня підписання додаткового договору.

Зміна суми початкового Внеску у зв’язку з поповненням Внеску підтверджується банківською випискою про зарахування безготівкових коштів або іншими документами на вимогу Вкладника.

3.2.5 Неможливість збільшення фіксованої процентної ставки за договором без письмової згоди споживача фінансової послуги;

Тип процентної ставки – фіксована, не може бути збільшена без письмової згоди Вкладника.

Договором про залучення строкового внеску (вкладу) може бути передбачена змінна процентна ставка із застосуванням спеціального індексу. У разі застосування такої змінної процентної ставки кредитна спілка самостійно, з визначеною у договорі про залучення строкового внеску (вкладу) періодичністю, зобов’язана змінювати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановлених договором.


4. МЕХАНІЗМИ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ 

4.1.Можливість та порядок позасудового розгляду скарг споживачів фінансових послуг:

Скарги споживача фінансових послуг кредитною спілкою в позасудовому порядку розглядаються в порядку передбаченому ЗУ «Про звернення громадян» за місцезнаходженням кредитної спілки.

Споживач фінансових послуг може звернутися із скаргою для позасудового розгляду згідно законодавства до:

1) Національного Банку України (НБУ). Онлайн-форма на вебсайті НБУ; Для електронного звернення: nbu@bank.gov.ua; Для листування: вул. Інститутська, 9, м. Київ, 01601; Для подання письмових звернень громадян: вул. Інститутська, 11-б, м. Київ, 01601; Телефон: 0 800 505 240; Пн-Чт 9:00 – 18:00, Пт 9:00 – 16:45; Запис на особистий прийом: через онлайн-форму або за тел. 0 800 505 240; Громадська приймальня: вул. Інститутська, 12, кімн. 24. офіційний веб-сайт: https://bank.gov.ua/

2) Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба): місцезнаходження: 01001, м.Київ, вул. Б. Грінченка, 1, Приймальня (044) 279 12 70 Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр) (044) 364 77 80 Електронна пошта info@dpss.gov.ua. – Департамент захисту сполживачів, тел.: 528-63-16; 528-92-42.

3) Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області

Поштова адреса: 29000, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 53; офіційний веб-сайт: https://consumerhm.gov.ua/; тел.+38 (0382) 65-07-34.

4) Старокостянтинівська міська рада: 31100, Хмельницька обл., м. Старокостянтинів, вул. Острозького, буд. 41, тел.: (03854) 3-11-36, офіційний веб-сайт https://starkon.gov.ua/

 4.2 Наявність гарантійних фондів чи компенсаційних схем, що застосовуються відповідно до законодавства.

Законодавством не передбачено наявність у кредитної спілки гарантійних фондів чи компенсаційних схем при наданні фінансових послуг.


ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАДАННЯ ДОДАТКОВИХ ТА СУПУТНІХ ПОСЛУГ (СПОЖИВЧІ КРЕДИТИ)

Додаткові та супутні послуги третіх осіб для укладання кредитного договору: послуги нотаріуса, послуги оцінювача, послухи страховика, послуги інших осіб. Кредитна спілка «Лакі» не визначає перелік осіб, які надають додаткові та супутні послуги, споживач має право самостійно обрати особу, яка може надавати відповідні додаткові чи супутні послуги, необхідність отримання яких може бути пов’язана з укладенням договору про споживчий кредит. Вимоги до осіб, які надають додаткові та супутні послуги, необхідність отримання яких може бути пов’язана з укладенням договору про споживчий кредит, та до відповідних договорів укладення яких є умовою надання (подальшого обслуговування) споживчого кредиту, а також правила співпраці кредитної спілки з такими особами, а саме: а) особи, які надають такі додаткові та супутні послуги повинні бути зареєстровані та здійснювати свою діяльність з дотриманням вимог законодавства України, включаючи наявність ліцензій та/або дозволів, передбачених для надання таких послуг, б) договори укладення яких є умовою надання (подальшого обслуговування) споживчого кредиту мають відповідати вимогам законодавства.